• Begin
 • Profiel
 • Paarden
 • Training
 • Agenda
 • Nieuws
 • Sponsors
 • Contact
 • Londen 2012
 • Frank Hosmar
  Stal 't Entmeer
  Oude Deventerweg 1a
  7448 RK Haarle

  T: 06 50280761
  E:

  de Stentor: Een paard als goede kameraad

  Er verscheen een leuk artikel over Frank in de Stentor naar aanleiding van een interview met Frank. Het stuk is geschreven door Erik Mondeel.

  de Stentor: Een paard als goede kameraad - 04-06-2015

  "Paradressuurruiter veroverde nooit goud op een internationale wedtrijd, maar ziet perspectieven voor Paralympics van 2016."


  Zijn stallen staan diep verscholen in de bossen van Haarle. Zelf speelt Frank Hosmar (46) al lang geen verstoppertje meer. De paradressuurruiter boekte zondag een nieuw persoonlijk record op internationaal niveau.

  Met Alphaville reikte hij in Roosendaal tot 80,083 procent in de kür op muziek. Die formidabele score geeft hem de overtuiging dat hij volgend jaar een gouden medaille kan veroveren op de Paralympics in Rio de Janeiro.

  Hij moet zijn gasten telefonisch verder loodsen, want elke tomtom gaat hier steevast in staking. Enkele zandwegen verderop zal iedereen zich plotsklaps in het paradijs wanen. Een pittoreske houten woning uit het sprookje van Hans en Grietje, stallen die schuilgaan tussen struikgewas en bomen, de rimpelingen van een vijver, het eeuwige spel van zonlicht en schaduw.

  Hij streelt de ruin Alphaville liefdevol langs de hals. Zijn beste paard van stal. Samen behaalden ze in 2012 zowel individueel als in de landenwedstrijd een bronzen medaille op de Paralympics in Londen. „Alphaville was toen nog jong; zeven jaar”, stelt Hosmar, die uitkomt in de zogenoemde Grade 4, de categorie van de minst beperkte paradressuurruiters. „Volgend jaar in Rio heeft hij vrijwel de ideale leeftijd. Dan kan hij op zijn sterkst zijn.”

  Wat voor karakter zou Alphaville hebben als hij mens was geweest?
  „Grappig, dat heb ik mezelf laatst ook afgevraagd. Toen hij nog een hengst was, kon hij een etterbak zijn. Nu hij gecastreerd is, kan ik met hem lezen en schrijven. Hij is rustig, stabiel, joviaal, vriendelijk. Als Alphaville een mens was geweest, zou hij een van mijn beste vrienden kunnen zijn. Een minpuntje is wel dat hij dekens sloopt. Die gaan echt aan flarden. Maar Alphaville heeft me in de ring nooit in de steek gelaten. We vormen een goede match. Daar moet je geluk mee hebben. Als Anky van Grunsven niet op het zadel van Bonfire had gezeten, hadden we nooit van dat paard gehoord. En Matthias Alexander Rath is geen prutser, maar hij presteert lang niet zo goed met Totilas als Edward Gal.”

  Je hebt veel progressie geboekt sinds je wordt getraind door topamazone Adelinde Cornelissen.
  „We hadden vijf jaar geleden meteen een klik. Sindsdien gaat het alleen maar bergopwaarts. Ik heb geen dal meer gezien. Als ik Adelinde niet had gehad, was ik nooit zo ver gekomen. Zij heeft me vooral mentaal sterker gemaakt. Vroeger maakte ik me druk als ik een jurylid zag met wie ik niet zulke goede ervaringen had. Die stress sloeg over op mijn paard. Adelinde heeft me geleerd om geen energie te steken in zaken waar ik geen invloed op heb. In Roosendaal werd ik door het Engelse jurylid behoorlijk ondergewaardeerd in de landenproef. Mister Robinson gaf me slechts 68,69 procent. Vroeger had ik hem wel bij zijn stropdas kunnen grijpen, maar nu maak ik me daar niet druk meer over. Die meneer ziet het net iets anders.”

  Dick Francis schreef thrillers over de wereld van de paardenrennen. Wanneer kunnen we het boek ‘De moord op het jurylid’ verwachten?
  „Ik denk nooit. In de dressuursport gaat het er een stuk vredelievender aan toe. Natuurlijk kan een jurylid het verschil maken. Dat heb ik vorig jaar op het WK in Caen meegemaakt. Een Engels jurylid pluste zijn landgenote Sophie Wells wat omhoog en gaf mij een mindere waardering. Zij werd daardoor tweede en ik derde. Als een jurylid het echt te gortig maakt, wordt hij daarop aangesproken en de score gecorrigeerd.”

  Op grote kampioenschappen eindigde jij altijd achter Sophie Wells en/of de Belgische Michele George. Kun je volgend jaar in Brazilië ineens paralympisch goud veroveren?
  „Ja, want voor mijn gevoel zijn zij over hun top heen. En mijn tijd komt nog wel. Het mooie van Alphaville is dat hij zich nog steeds verbetert. Hoe ver we kunnen komen? Misschien wel negentig procent. Al zeg ik niet dat we dat in een jaar bereiken. En garanties heb ik niet. Mijn paard kan morgen dood in zijn hok liggen.”


   
   

  Datum: 4 juni 2015

  « Terug