• Begin
 • Profiel
 • Paarden
 • Training
 • Agenda
 • Nieuws
 • Sponsors
 • Contact
 • Londen 2012
 • Frank Hosmar
  Stal 't Entmeer
  Oude Deventerweg 1a
  7448 RK Haarle

  T: 06 50280761
  E:

  Artikel in Twents Volksblad

  Vorige week heeft Frank een interview gehad met het Twents Volksblad over zijn deelname aan de Paralympische Spelen. Het resultaat is een leuk artikel geworden:

  Artikel in Twents Volksblad - 14-08-2012

  Zijn paard Alphaville gaat 24 augustus met de trein door de tunnel vanaf Calais naar Engeland. Zelf vliegt Frank Hosmar een dag later vanaf Schiphol naar Londen. Op 29 augustus beginnen ze voor Nederland samen bij de dressuurwedstrijden van de Paralympics. En Frank hoort bij de kanshebbers op een medaille.

  Dieren in het algemeen en paarden in het bijzonder hebben Franks hart gestolen. Hij vertelt lachend dat hij als kleine jongen in Hellendoorn samen met z’n oudere broer pony ging rijden bij manege Nijen Twilhaar bij molen de Wippe. “We droegen dan cowboykleren. “Later kwamen er ook pony’s bij ons thuis. Geweldig.” Na zijn middelbareschooltijd stond het voor hem vast dat hij ‘iets’ met dieren wilde gaan doen. Het werd een opleiding in Deurne voor een hippisch beroep. Daarna werkte hij twee jaar in Japan. “In 1992 kwam ik weer terug en ben voor mezelf begonnen.”
  Als instructeur was hij bezig bij verschillende rijverenigingen in de omgeving. Nu heeft hij zijn eigen stal ‘t Entmeer op een prachtig plekje aan de Oude Deventerweg.
  Paardrijden is Frank z’n lust en z’n leven. Zijn wereld stortte dan ook in toen hij bij een ongeluk in 1997 zijn rechterhand zo beschadigde dat hij de teugel niet meer vast kon houden. Doorzettingsvermogen samen met fysiotherapie brachten hem weer terug in het zadel. Maar nog steeds kan hij zijn rechterhand niet normaal gebruiken. Daarom neemt hij deel aan de Paralympics; de Olympische Spelen voor mensen met een beperking. Hij rijdt met aangepaste teugel in de klasse met de lichtste beperking.
  Op het eerste gezicht is er weinig te merken van z’n handicap. Frank vertelt dat hij jammer vindt dat hij soms op onbegrip stuit bij anderen. “Als mensen zeggen ‘Dat is toch zo erg niet, je kunt best bij de gewone ruiters’ dan doet me dat echt pijn. Als ik mocht kiezen tussen goud bij de Paralympics of een gezonde hand, koos ik voor het laatste.”
  En hoewel hij nog wel aan ‘gewone’ wedstrijden deelneemt, rijdt hij sinds 2009 ook bij de aangepaste wedstrijden. Hierbij is hij als één van de toppers geselecteerd voor Londen.
  Over aangepaste wedstrijden heeft Frank nog een leuke anekdote. Met een grote smile dist hij op: “De speaker vertelt dan over de handicap van de ruiter of amazone. Bij mij bleef het even stil en toen zei hij ‘En je hebt natuurlijk ook visueel beperkte sporters.’ Ik moest wel lachen.”
  Er is best veel concurrentie in Londen, uit België, Denemarken en Engeland maar Frank wil graag winnen. “Ik ga me goed concentreren en dan m’n kunstje doen.”

  (Bron: Twents Volksblad - Lieke van der Lee)

  Artikel in Twents Volksblad - 14-08-2012
   

  Datum: 14 augustus 2012

  « Terug